English

Γερμανία 2008

Ανάβαση στην κορυφή Zugspitze 2962μ των Βαβαρικών Άλπεων

Το ταξίδι από τη Θεσσαλονίκη στo Μόναχο της Γερμανίας και ανάβαση στην κορυφή Zugspitze
26/5/2008 - 2/6/2008


Zugspitze 2962μ
Το φαράγγι Reintal

Φωτογραφίες

Το ημερολόγιο του ταξιδιού


Δευτέρα 26 Μαίου 2008 : Από τη Θεσσαλονίκη στο Μόναχο


Νωρίς το πρωί ξεκίνησα από το σπίτι του Μηνά και με το αστικό πήγα στο αεροδρόμιο Μακεδονία. Η πτήση της Aegean αναχώρησε κανονικά (8:00) και η Ελένη με περίμενε στο αεροδρόμιο του Μονάχου. Πήγαμε για ψώνια και ετοιμάστηκα για την αυριανή ανάβαση στο βουνό.

Τρίτη 27 Μαίου 2008 : Από το Μόναχο - Garmisch-Parterkirtchen - πεζοπορία μέχρι το καταφύγιο Knorrhutte
Στις 5 παρά έφυγα από το σπίτι των γονέων της Ελένης και με το μετρό U2 από την Hohenzollernplatz πήγα στο σταθμό του Μονάχου (Hauptbahnhof). Το τρένο για το Garmich-Parterkirchen αναχώρησε στις 6:30 και έφτασα στον προορισμό μου στις 8:05. To Garmisch είναι μεγάλη αλλά πανέμορφη πόλη, χρειάστηκα αρκετή ώρα να φτάσω την άκρη της πόλη από όπου ξεκινούσε το μονοπάτι για το φαράγγι Reintral. Ακολούθησα το μονοπάτι (αρχικά στενός δρόμος) που περνάει από το πανέμορφο σκοτεινό φαράγγι Reintal και φτάνει μέχρι το καταφύγιο Bockhutte (κομβικό σημείο). Συνέχισα ασταμάτητα και σύντομα έφτασα στο Reintalangerhutte , όπου σταμάτησα για μερικά λεπτά. Το μονοπάτι από εδώ και μετά δεν ήταν τόσο καλό και κινούνταν στην μορένα παλιού παγετώνα. Παράλληλα γίνονταν πολύ ανηφορικό, ενώ μετά τα 1700 μέτρα όλα ήταν καλυμμένα από πολύ χιόνι που έλιωνε λόγο της υπερβολικά ζεστής ημέρες και του δυνατού ήλιου. Με αρκετή κούραση έφτασα στο καταφύγιο Knorrhutte που βρίσκετε στα 2054μ, σχετικά κοντά στην κορυφή. Η υπεύθυνοι του καταφυγίου ήτάν πολύ πρόσχαροι και ευγενικοί. Το καταφύγιο ήταν πολύ καθαρό και προσέφερε ποικιλία γευμάτων και μπίρας. Έτσι πέρασα το απόγευμα ευχάριστά, και συζητώντας με τον Νεπαλέζο οδηγό βουνού που εργάζονταν τους καλοκαιρινούς μήνες στο καταφύγιο. Οι βοήθεια που μου έδωσαν οι υπάλληλοι του καταφυγίου για την εύρεση της διαδρομής προς την κορυφή και τους κινδύνους ήταν πολύ χρήσιμη.

Τετάρτη 28 Μαίου 2008 : Ανάβαση στην κορυφή Zugspitze και επιστροφή στο Knorrhutte

Στις 7:00 αναχώρησα για την κορυφή αρχικά κατευθύνθηκα προς τις πίστες του χιονοδρομικού προς την βάση και από εκεί μέσα από τις πίστες έφτασα στο Sonn Alpin στο Zugspitzeplatt. Από εδώ η διαδρομή δυσκόλευε πολύ και η διαδρομή προς το Schneefernerhaus είχε κλίση μέχρι και 40 μοίρες. Τα συρματόσχοινα της via-ferrata ήταν καλυμμένα από το χιόνι έτσι δεν μπορούσα να διακρίνω το σωστό δρόμο. Ευτιχώς στα βράχια διέκρινα τη διαδρομή, χρειάστηκε να κάνω μια τραβέρσα επικύνδινη για χοινοστοιβάδα.Τα βράχια που προσέγγισα ήταν το ασφαλέστερο μέρος για την τραβέρσα αλλά τα βράχια τρυγίρο τους είχαν μεγάλο και επικίνδυνο κενό. Τελικά έφτασα στα βράχια και στη via-ferrata που οδηγούσε στη δυτική ράχη (Γερμανο-Αυστριακά σύνορα). Η ράχη ήταν μεγάλη και είχε αρκετό χίονι, έτσι χρειάστηκε αρκετός χρόνος αλλά και προσπάθεια να φτάσω στη κορυφή Munchener Haus όπου καταλήγουν τα τελεφερίκ στα 2921 μέτρα. Από εδώ ένα απότομο όρθιο κομμάτι εξοπλισμένο με σκάλα οδηγούσε την ψηλότερη κορυφή της Γερμανίας το Zugspitze στα 2962 μέτρα. Απόλαυσα το τοπίο και το απότομο της κορυφή και επέστρεφα στο Munchener Haus οπού πλήθως κόσμου είχε ανέβει με το τελεφερίκ. Η κατάβαση ήταν κάπως πιο εύκολη και σύντομα έφτασα στο ομαλό Zugspitzeplatt. Μετά από μια στάση στο Sonn Alpin κατηφόρισα στις πίστες με γοργό ρυθμό και στις 12:30 έφτασα στο καταφύγιο Knorrhutte. Εδώ διανυκτέρευσα για ένα ακόμα βράδυ, μαζί με άλλους 3 φιλοξενούμενος, περνώντας πιο ευχάριστα το υπόλοιπο της ημέρας.

Πέμπτη 29 Μαίου 2008 : Από το καταφύγιο Knorrhutte πίσω στο Μόναχο
Νύχτα ήταν όταν ξύπνησα, στις 5:00 είχα ξεκινήσει από το καταφύγιο και σε μια ώρα έφτασα στο Reintalangerhutte στις 6:00 ενώ στις 7:00 έφτασα στο Bockhutte όπου σταμάτησα να ξεκουραστώ. Από εκεί πήρα το μονοπάτι 835 που ανέβαινε στο Stuibenhutte. ανέβηκα 500 μέτρα υψομετρικά χωρίς να βρω μονοπάτι που να τραβερσάρει την πλαγία, εκεί διέκρινα ένα μικρή παλιό κατηφορικό μονοπάτι που με οδήγούσε στην πανέμορφη καλύβα Diensthutte όπου υπάρχει βρύση με τρεχούμενο νερό. Από εκεί ακολούθησα τους μικρούς δρόμου και βρήκα το μονοπάτι που οδηγή πίσω στο Garmisch. Μετά από αρκετό δρόμο έφτασα στο σταθμό του Garmisch (11:20). Με το τρένο έφτασα στο Μόναχο στις 14:10 όπου και πέρασα το υπόλοιπο της ημέρας στο σπίτι για ξεκούραση.

Παρασκευή 30 Μαίου 2008 : Ετοιμασίες για το γάμο της Ελένης, ποδηλατώντας στο Μόναχο
Από νωρίς το πρωί ξεκίνησα με το ποδήλατο του πατέρα της Ελένης να περιπλανώμαι στο Μόναχο. αρχικά πήγα νότια παράλληλα με το ποταμό Isar και από εκεί βορειοδυτικά στο Ολυμπιακό χωρίο. Συνολικά έκανα πάνω από 35 χιλιόμετρα μέσα στην πόλη του Μονάχου.
Το απόγευμα μαζευτήκαμε όλοι στο σπίτι όπου μας έκαναν το τραπέζι στην αυλή του σπιτιού.

Σάββατο 31 Μαίου 2008 : Ο γάμος της Ελένης και του Γιώργου
Από το πρωί άρχισαν οι ετοιμασίες για το γάμο. Όλα ήταν έτοιμα στις 16:30 όπου η λιμουζίνα ήρθε και μετέφερε την οικογένεια της νύφης στην εκκλησία. Ο γάμος ήταν πολύ καλός, ενώ εγώ εκτελούσα χρέη φωτογράφου. Από εκεί μετακινηθήκαμε στο Putzbtun μια συνοικία του Μονάχου όπου έγινε το γλέντι. Ο γαμπρός με την νύφη ήταν υπέροχοι. Το διασκεδάσαμε χορεύοντας μέχρι το πρωί.

Κυριακή 1Ιουνίου 2008 : Βόλτα στο Dachau
Παρά το ξενύχτι ξυπνήσαμε νωρίς, το απόγευμα με την Ματίνα, τον ξάδερφό της Ηρακλή και την Αναστασία πήγαμε στο Dachau όπου είδαμε το τεράστιο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Από εκεί κάνμε μια βόλτα στην περιοχή και επιστρέψαμε στο σταθμό του Μονάχου. Το βράδυ βρεθήκαμε να πείνουμε μπύρες στο μπαράκι της Clemens μέχρι αργά.


Δευτέρα 2 Ιουνίου 2008 : Βόλτα με το ποδήλατο - επιστροφή στην Ελλάδα
Το πρώι ξεκίνησα με το ποδήλατο προς βορρά όπου επισκεύθηκα δύο λίμνες στα βοριοδυτικά προάστια. Από εκεί πήγα βόρεια και βγήκα έξω από τον περιφερειακό δρόμο. Τέλος επέστρεψα στο κέντρο της πόλης στην Marienplatz. Το απόγευμα η Ελένη μας μετέφερε στο αεροδρόμιο όπου μαζί με την ξαδέρφη της, την Σοφία πετάξαμε για τη Θεσσαλονίκη. Πριν νυχτώσει φτάσαμε στην Θεσσαλονίκη, όπου έμεινα για λίγο και συνέχισα οδικώς για το χωριό.

Χάρτης των κορυφών
Τα μέλη της ομάδας
Το κόστος του ταξιδιού


Ευχαριστώ την φίλη μου Ελένη και την οικογενειά της για την φιλοξενία και την βοήθεια που μου έδωσαν

Πίσω στην κεντρική σελίδα