Ρωσιά 2005 - Αποστολή στον Καύκασο, Κορυφές Kurmychi 4045μ, Elbrus 5642μ και πλατό Ushba
Κεντρική Σελίδα Προηγούμενη Σελίδα Επόμενη Σελίδα
 
Κυριακή 31-7-2005 : Από το camping στην πρώτη κατασκήνωση για την Ushba
Στις 9:00 αναχωρούμε από το camping με πολύ βάρος κατηφορίζοντας προς το ποτάμι, όπου βρίσκονται να μαγαζιά. Στάση για ένα πλήρες πρωινό και κατεβαίνοντας λίγο χαμηλότερα στην επόμενη κοιλάδα στρίβουμε αριστερά. Ένα μονοπάτι στην δεξιά πλευρά της κοιλάδας μας οδηγεί στο σημείο ελέγχου του στρατού, όπου μαζεύεται όλη η ομάδα μετά από δύο ώρες πορείας. Η διαδρομή από εδώ και μετά είναι πολύ χάλια, μονοπάτι δεν υπάρχει και μεγάλα βράχια κάνουν την ανάβαση πολύ αργή και κοπιαστική. Αφού ανεβούμε στον παγετώνα κινούμαστε από την δεξιά πλευρά. Το νερό που είχαμε μαζί μας ήταν λιγοστό και φτάσαμε σχεδόν αφυδατωμένοι σε ένα άνοιγμα του παγετώνα όπου έτρεχε καθαρό νερό. Λίγο πιο ψηλά πάνω στον παγετώνα συναντήσαμε μια παρέα Ρώσων που κατασκήνωνε εκεί, πάνω στις πέτρες του παγετώνα. Το πεδίο άλλαζε και τώρα περπατούσαμε αδιάκοπα πάνω στο διάφανο πάγο του παγετώνα. Τραβερσάραμε στην αριστερή πλαγιά του παγετώνα και αρχίσαμε να ανηφορίζουμε προς το σημείο της κατασκήνωσης. Η κατασκήνωση αυτή είναι ένας ώμος στην αριστερές απόκρημνες πλαγιές, όπου υπάρχουν διαμορφωμένες αρκετές θέσεις για στήσιμο των σκηνών σε ύψος 3210μ. Η θέα ήταν υπέροχη προς τις γύρο κορυφές και τον παγετώνα. Χρειαστήκαμε 10 ώρες πορείας μέχρι εδώ, όπου φτάσαμε στις 19:00. Πόσιμο νερό έχει λίγο πιο μακριά, συνεχίζοντας τις σαθρές πλαγιές πιο ανατολικά. Στην κατασκήνωση βρίσκονταν ήδη μια αποστολή από την Αγία Πετρούπολη με αρκετές σκηνές.

Δευτέρα 1-8-2005 : Απο την πρώτη κατασκήνωση στην δεύτερη στο πλατό της Ushba διασχίζοντας το icefall
Χαράματα στις 5:10 ξεκινάμε για το πλατό. Αρχικά κατεβαίνουμε μέχρι τον παγετώνα και από εκεί προσεγγίζουμε σύντομα το icefall. Ετοιμαζόμαστε βάζοντας τα crampons και δενόμαστε σε δύο σχοινιά από 5 άτομα στο καθένα. Συναντάμε πολλές crevansses που αρχικά περνάμε κάνοντας Ζ. Η κλίση σε μερικά τμήματα ήταν μέχρι και 60 μοίρες. Η διαδρομή αποτελούσε ένα λαβύρινθο προς το πλατό. Σε πολλά σημεία χρειάστηκε να ψάξουμε αρκετά για να βρούμε δίοδο συνέχειας για ψηλότερα. Συνολικά 5 ώρες χρειάστηκαν για να φτάσουμε μέχρι το πλατό στα 4060 μέτρα, όπου κάναμε την δεύτερη κατασκήνωση πλάι σε μια crevanse. Το μεσημέρι ο καιρός χαλάει και αρχίζει να βρέχει, να ρίχνει χαλάζι και τελικά να χιονίζει ασταμάτητα μέχρι το απόγευμα. Έτσι αναγκαζόμαστε να μείνουμε μέσα στην σκηνή όλη την ημέρα. Η πρόγνωση του καιρού που παίρνει μεσώ κινητού ο Victor, λεει ότι η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Ένα κρύο βράδυ μας περίμενε αφού είχε ένα υπνόσακο ανά δύο άτομα.

Τρίτη 2-8-2005 : Επιστροφή από το πλατό της Ushba στο camping
Στις 4 το πρωί ξυπνάμε παγωμένοι. Ο καιρός δεν είναι καλός και μας καλύπτει ομίχλη αλλά και περίπου 30 εκατοστά φρέσκο χιόνι. Δεν υπάρχουν περιθώρια για ανάβαση στην κορυφή, έτσι αποφασίζουμε να επιστρέψουμε. Ετοιμασίες για την επιστροφή και αναχωρούμε με τον Victor πρώτοι την κατάβαση. Ο εντοπισμός των crevansses είναι πολύ δύσκολος, και ο Victor συνεχώς ψάχνει για την βέλτιστη διαδρομή. Βάζοντας μερικές παγόβιδες κατα διαστήματα φτάσαμε σε περίπου 3 ώρες πίσω στην πρώτη κατασκήνωση. Εδώ συναντηθήκαμε και με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας και αρχίσαμε να κατηφορίζουμε τον παγετώνα με πολύ γρήγορο ρυθμό. Ο δρόμος της επιστροφής μοιάζει ακόμα πιο δύσκολος και η κούραση είναι μεγάλη. Έβρεχε κατά διαστήματα και είχαμε γίνει μούσκεμα μέχρι το κόκαλο. Τα τελευταία χιλιόμετρα της διαδρομής ήταν και τα δυσκολότερα. Με τον Μανόλη φτάσαμε στις 14:30 στο μαγαζί όπου απλωθήκαμε να στεγνώσουμε και παραγγείλαμε φαγητό για όλη την ομάδα που θα έφτανε σύντομα. Το τζάκι ανάβει στην προσπάθεια να στεγνώσουμε, το φαγητό μας δίνει αμέσως δύναμη. Με το minibus επιστρέφουμε στο camping. Στο καθιστικό του camping το τζάκι είναι αναμμένο όπου είναι πολλοί μαζεμένοι. Άφθονη βότκα και καλή παρέα μέχρι αργά το βράδυ πλάι στο τζάκι ήταν ο καλύτερος επίλογος της ανάβασης.

Τετάρτη 3-8-2005 : Απο camping στο Pyatigorski
Πέφτει λίγη βροχή αλλά έχει πολλή υγρασία σήμερα. Αρχίζουμε το πακετάρισμα του εξοπλισμού για την επιστροφή μας. Ένα φορτηγό καταφτάνει καθυστερημένα στις 15:00 για να μας μεταφέρει μέχρι το Green Hotel. Μεσημεριανό στο μαγαζί του Τούρκου και από εκεί με ένα πολυτελές minibus, σε τρεις ώρες φτάσαμε στο κέντρο του Pyatigorski, μια μεγάλη πόλη της περιοχής. Βρίσκουμε δωμάτια σε ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης. Σήμερα είναι ημέρα καλοπέρασης στα cafe, τα εστιατόρια και τις καφετέριες.

Πέμπτη 4-8-2005 : Ξενάγηση στην πόλη Pyatigorski
Νωρίς το πρωί ξεκινήσαμε με τον Victor την ξενάγηση στην πόλη. Μεγάλοι δρόμοι, πλατιά πεζοδρόμια κήποι με λουλούδια, και πεζόδρομοι σε όλη την πόλη. Όλα είναι πολύ όμορφα, η πόλη αραιοκατοικημένη με πολύ πράσινο. Περνώντας δίπλα από το άγαλμα του Λένιν κατευθυνθήκαμε στις θερμές πηγές που βρίσκονται πιο ψηλά στο λόφο. Το όνομα της πόλη Pyatigoski σημαίνει πόλη μέσα σε 5 βουνά. Ανεβαίνοντας ψηλότερα είδαμε την καταπράσινη πόλη, περιτριγυρισμένη από τα βουνά.

Παρασκευή 5-8-2005 : Επιστροφή από τη Ρωσία στην Ελλάδα
Στις 9:00 το πρωί μας περιμένει το minibus έξω από το ξενοδοχείο για να μας μεταφέρει στο αεροδρόμιο της γειτονικής πόλης Minerale Vody. Πολύ κόσμος στο αεροδρόμιο και με δυσκολία παίρνουμε σειρά για τον έλεγχο των αποσκευών. Στο αεροδρόμιο επικρατεί χάος, εδώ αποχαιρετούμε τον οδηγό μας, τον Victor. Η πτήση για Θεσσαλονίκη γίνεται χωρίς καθυστέρηση και στις 16:00 έχουμε φτάσει στην Θεσσαλονίκη. Εκεί αποχαιρετιζόμαστε και ο καθένας τραβά το δρόμο της επιστροφής για το σπίτι του, ελπίζοντας να βρεθούμε ξανά μαζί σε μια επόμενη αποστολή.

Κεντρική Σελίδα Προηγούμενη Σελίδα Επόμενη Σελίδα